İş

Bakü Büyükelçi: İş dünyası üçüncü ülkelerde de iş yapmalı

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Türkiye ile Azerbaycan arasında geliştirilen stratejiler doğrultusunda iş dünyasının üçüncü ülkelerde de iş yapmaya çalışması gerektiğini belirtti.

???????Caspian Energy Club ve Caspian Energy Turkey tarafından organize edilen 14. “Hazar Enerji Yatırım Forumu” İstanbul’da bir otelde düzenlendi.

Bağcı burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasının jeopolitik değerinin yükseldiği ve Türkiye-Azerbaycan bağlarının zirve yaptığı bir dönemde bu forumun çok anlamlı olduğunu söyledi.

İş insanlarının görüş ve önerilerinin değerli olduğuna değinen Bağcı, forumun Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin derinleşmesine katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

İş dünyasının açılmasıyla birlikte artık Türkiye ve Azerbaycan’da sadece ticaret ve yatırım değil, üçüncü ülkelerde de iş yapmanın aranması gerektiğini belirten Bağcı, “Kurumsal düzeyde TPAO, SOCAR ve BOTAŞ gibi şirketler, Türkiye ve Azerbaycan’da üçüncü ülkelerde, Türkiye ve Azerbaycan’da yatırım yapmayı hedefliyoruz.Ülke dışında ortak iş yapma stratejisi geliştirildiğini biliyoruz.Bunun iş dünyamıza da yansımasını istiyoruz.” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında 15 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefini hatırlatan Bağcı, “Bundan doğacak fikirler ve Şuşa Beyannamesi’nin hedefleri doğrultusunda oluşturulacak yol haritaları siyasete ve bürokrasiye katkı sağlayacaktır. iş dünyası açısından.” söz konusu.

Türkiye’nin petrol ve doğal gaz dışında ticarette Azerbaycan’da birinci sırada yer aldığına işaret eden Bağcı, “Bunu korumak zorundayız. Yani Türkiye açısından Azerbaycan’da rakibinin olması Şuşa Deklarasyonu’nun varlığına aykırıdır. O yüzden böyle bakmak lazım, ne yapalım?” Bu zirve pozisyonunu korumalıyız.” ifadeleri kullandı.

Yeni dönemde maliyetlerin artması gibi nedenlerle küresel üretim üssünün doğuya kaydığını belirten Bağcı, “Orta Asya ve Kafkasların jeopolitik maliyeti bu yönde artıyor. İş dünyası bunu görmeli. artan jeopolitik.” dedi.

Türk dünyasının jeopolitik değeri artarken Türk Devletleri Teşkilatı’nın da güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Bağcı, “Türk dünyasında Macaristan’ı hariç tutarsak toplam nüfusun 174 milyon olduğunu görüyoruz. 1 trilyon 384 milyar dolar, ticaret cirosu da 850 milyar dolar ama aralarındaki ticaret sadece yüzde 4 yani ortada 35 milyar dolarlık bir ticaret var. Bu taraf.” değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye ve Azerbaycan’ın ortasındaki enerji projeleri bölgenin kalkınmasına katkı sağlıyor”

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Hazar Denizi’nin 30 yıl önce kapalı bir su havzası iken bugün yeni bakış açıları yaratan bir ekonomik bölge olduğunu söyledi.

Mammadov, bunun Azerbaycan’ın planlı politikası ve Türkiye ile Gürcistan’ın yürüttüğü ortak projelerin sonucu olduğunu belirterek, “Türkiye ile Hazar Denizi kaynaklarının Akdeniz’e taşınması için Bakü-Tiflis-Ceyhan boru sınır projesini gündeme getirdiğimizde, dünyada birçok siyasetçi ve şirket bu projenin hayata geçmesinin mümkün olmadığını belirtmişler ancak zaman gösterdi ki siyasetçilerimizin ısrarı ve ileri görüşlülüğü bu projelerin hayata geçmesini sağladı” dedi.

Mammadov, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerine işaret ederek, yapılan yatırımlar sonucunda birçok ülkenin Hazar Denizi’nin Azerbaycan kısmındaki hidrokarbon kaynaklarına ulaşma imkanına kavuştuğunu kaydetti. .

Mammadov, söz konusu uluslararası projelerin birçok ülkenin topraklarından geçerek bölgeyi ekonomik açıdan gelişmiş bir bölge haline getirdiğini ve güvenliğini sağladığını belirtti.

Konuşmaların ardından Dış Ekonomik Bağlantılar Konseyi (DEİK) ile Hazar Enerji Kulübü arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu